Tweede communitymeeting Nationale Zorgreserve laat de kracht van samen zien

  • Leestijd:3 minuten gelezen

Vandaag vond de tweede communitymeeting van de Nationale Zorgreserve plaats. De tweede van een reeks van 50 bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten ontmoeten zorgreservisten in de regio elkaar, want zorgreservist zijn doe je samen.

Community meeting

Samen klaarstaan
Saskia Kroes, een van de communitymanagers van de Nationale Zorgreserve, kijkt terug op een geslaagde bijeenkomst. “Het is mooi om te zien wie er in deze regio klaarstaan als een crisissituatie daar om vraagt. Ik zag een team van gelijkgestemden. Samen vormen deze mensen de community van bereikbare, beschikbare en inzetbare mensen waar zorgorganisaties op kunnen rekenen.”

Samen ervaren
In elke veiligheidsregio is een community van zorgreservisten paraat. Ze hebben een zorgdiploma en werkervaring in de zorg. Of ze nu elders werken of met pensioen zijn, hun zorghart is altijd blijven kloppen. Saskia: “In de community hebben we contact met elkaar, helpen we elkaar en delen we ervaringen. Voor wat betreft dat laatste: de ervaringsverhalen van zorgreservisten die nu tijdelijk werkzaam zijn bij verschillende zorgorganisaties, zijn ontzettend inspirerend en motiverend voor andere zorgreservisten. We doen dit echt samen.”

Samen leren
Tijdens de bijeenkomst in Schiedam was er niet alleen ruimte voor kennismaken en samen meedenken over een stevige Nationale Zorgreserve, maar zeker ook voor samen leren. Het up to date houden van kennis en vaardigheden is belangrijk om een goede zorgreservist te kunnen zijn. En daarom oefenden de zorgreservisten in een skillslab handelingen als handmatig bloeddruk meten, bloedsuiker prikken, urinezak wisselen en infuus verwijderen. “Het maakt eigenlijk niet uit of je al langere tijd niet meer in de zorg werkzaam bent of nog maar net bent gestopt, het oefenen van vaardigheden is leerzaam, leuk én het zorgt voor nóg meer samengevoel”, aldus Saskia. Zorgreservist Lorena kan dat beamen: “Het is top om zo te kunnen oefenen. Het geeft je weer zelfvertrouwen om in de praktijk aan de slag te kunnen gaan.”

Samen met zorgorganisaties 
Vanavond waren  zorgreservisten uit de regio Rotterdam te gast bij Franciscus Gasthuis & Vlietland, een van de grootste ziekenhuizen in de regio. Het ziekenhuis kampt net als andere zorgorganisaties weer met coronadrukte. Reguliere zorg wordt afgeschaald en de druk op de IC neemt toe, niet alleen door corona. Daarom heeft het ziekenhuis een beroep gedaan op de Nationale Zorgreserve. Volgende week zullen de eerste zorgreservisten worden ingezet op een covid-afdeling en op de IC.