Samenwerken in de regio inspireert én enthousiasmeert zorgreservisten

  • Leestijd:3 minuten gelezen

De Nationale Zorgreserve is een geheel van regionale community’s van zorgreservisten. In elke veiligheidsregio staat een groep zorgreservisten tijdens een crisis paraat om in te springen daar waar het ‘t hardste nodig is. De regionale verankering  is niet alleen effectief maar zorgt ook voor een verbonden community waar wordt gedeeld, gespard en geleerd. Dat bleek deze week ook weer in Groningen, tijdens de regiobijeenkomst voor zorgreservisten.

Samen werken
Om nu én bij een volgende crisis een community van zorgreservisten paraat te hebben, is het belangrijk dat er binding is tussen de zorgreservisten in de regio. Alleen dan kan een zorgreserve duurzaam zijn. Daarom organiseert de Nationale Zorgreserve de komende maanden 50 bijeenkomsten voor zorgreservisten. Om samen te bouwen, samen te delen en samen te leren.

Elkaar inspireren
Tijdens de bijeenkomst op de Hanzehogeschool in Groningen werd eens te meer duidelijk dat die binding tussen zorgreservisten van grote waarde is. “Het was prachtig om te zien hoe de zorgreservisten ook voor elkáár klaar staan. Het samengevoel was groot. Zo werd de doorgewinterde zorgreservisten het hemd van het lijf werd gevraagd. Ervaringen delen, van elkaar leren en elkaar inspireren gingen hand in hand. Deze mensen kunnen op elkaar rekenen en terugvallen. En dat is geen overbodige luxe, want inspringen als zorgreservist doet in alle opzichten een beroep op je. Men staat voor elkaar klaar en is trots op de ander”, aldus Patrick.

Regionale binding
De Nationale zorgreserve werkt in lijn met de veiligheidsregio’s. Een van de redenen dat daar de regionale crisis-aansturing plaatsvindt . Dat maakt samenwerken eenvoudiger. “Maar dat is het niet alleen. Zorgreservisten kennen het zorglandschap van hun eigen regio. Ze hebben er gewerkt en weten wat er in de regio speelt. Dat is van onschatbare waarde in de samenwerking met elkaar en met professionals van de zorgorganisatie waar ze tijdelijk werken.”

Online en offline
De zorgreservisten hebben contact met elkaar op het online platform voor zorgreservisten. Toch koos de Nationale Zorgreserve voor een serie bijeenkomsten. Patrick: “De kracht van de ontmoeting is groot. Bovendien bieden deze bijeenkomsten de zorgreservist de gelegenheid een aantal vaardigheden op te halen. We organiseren namelijk skillslabs waar zorgreservisten een aantal handelingen oefenen. Voor sommigen is dat een prettige herhaling. Voor anderen vooral een gelegenheid om een ander te helpen. Want dát kenmerkt elke zorgreservist. We helpen elkaar verder en we doen het samen.”