Proeftuin Beatrix Ziekenhuis Gorinchem laat toegevoegde waarde van Nationale Zorgreserve zien

  • Leestijd:3 minuten gelezen

In juni vond de tweede proeftuin van de Nationale Zorgreserve plaats. Plaats van handeling: het Beatrix Ziekenhuis in Gorinchem. Om te leren en samen te ervaren wordt in proeftuinen steeds weer een andere vraag centraal gesteld. In de proeftuin in Gorinchem is onderzocht of zorgreservisten op twee afdelingen tegelijk ingezet kunnen worden. Bij deze proeftuin waren 14 zorgreservisten betrokken.

Het Beatrixziekenhuis is een kleinschalig regionaal ziekenhuis met een breed aanbod van specialismen en moderne medische voorzieningen. In deze proeftuin gingen iedere dag vier zorgreservisten aan het werk gingen op de afdelingen Cardiologie/Neurologie en Chirurgie. De diensten waren verdeeld over vier dagdiensten en twee avonddiensten. Doel was het ophalen van ervaringen van zowel zorgorganisatie, zorgprofessionals en zorgreservisten. De nadruk lag op het organiserend vermogen en de onderlinge samenwerking tussen de ondersteunende afdelingen van het Beatrix Ziekenhuis.

Aan de proeftuin deed een groep van 14 zorgreservisten mee. Een gemêleerde groep van mensen die al eerder in het ziekenhuis hadden gewerkt, een huisarts, een medewerker in de kinderopvang, woonbegeleiders en ondernemers. De zorgreservisten voelden zich welkom op de afdeling al was het spannend om na een lange periode weer aan het bed te werken. “Ik vond het geweldig om weer in het wit te staan.Nooit geweten dat ik het zo miste”, aldus een van de zorgreservisten. Daarom was het fijn om de eerste dagen gezamenlijk op te trekken. Deze ‘gewenningsperiode’ voelden zorgreservisten zich echt onderdeel van het verpleegkundig team.

Conclusie van deze proeftuin is dat een opschaling naar meerdere afdelingen zeker mogelijk is. Het Beatrix Ziekenhuis is enthousiast over de inzet van zorgreservisten, en wil graag in tijden van nood een beroep op deze groep kunnen doen vanuit Rivas Zorggroep waarvan ziekenhuis onderdeel is. Rivas levert verschillende soorten zorg (ziekenhuiszorg, woonzorg, verpleeghuiszorg, huren met zorg, wijkverpleging, revalidatie) en denkt dat de inzet van zorgreservisten binnen de gehele zorg mogelijk is.

Meer weten over Nationale Zorgreserve? Kijk dan op onze website nationalezorgreserve.nl.