Ook VVT doet steeds vaker beroep op Nationale Zorgreserve

  • Leestijd:4 minuten gelezen

De derde regiobijeenkomst van de Nationale Zorgreserve was een succes. In Leerdam kwamen zorgreservisten bij elkaar om samen te bouwen en samen te leren. Zodat ze in teams kunnen worden ingezet in ziekenhuizen én ouderenzorgorganisaties.

Continuïteit in de ouderenzorg
Samenwerken in de regio is een belangrijk uitgangspunt van de Nationale Zorgreserve. Daarom stelde Huis ter Leede, een ouderenzorgorganisatie in het midden van het land, een ruimte beschikbaar. In Leerdam is alles onder controle, maar in een aantal andere VVT-organisaties is de situatie anders. “We lezen en horen veel over toenemende druk op ziekenhuisafdelingen in verschillende regio’s. Maar ondertussen knarst het ook in de ouderenzorg”, zegt communitymanager Saskia Kroes. Het coronavirus dringt weer binnen in VVT-organisaties. Er wordt steeds vaker een beroep gedaan op de Nationale Zorgreserve. Saskia: “Er zijn hulpvragen uit verschillende regio’s en daar zal het niet bij blijven. Nieuwe hulpvragen van ouderenzorgorganisaties zijn in voorbereiding. Er worden weer cohort-afdelingen ingericht waar intensieve een-op-een zorg nodig is. Externe capaciteit wordt ingezet om de gaten op te vullen, maar het is vaak niet voldoende om de personeelsplanning rond te krijgen. Dat heeft ook te maken met het feit dat veel medewerkers met covid thuiszitten.”

Klinische én warme blik
In Leerdam werd gisteravond niet alleen in een skillslab gewerkt aan het bijhouden van kennis en vaardigheden. Er werd ook gesproken over het prachtige werk in de ouderenzorg. Zorgreservist kon er niet bij zijn omdat hij plots in quarantaine moest, maar hij gaf telefonisch aan trots te zijn op zijn vak. Met ervaring in verschillende VVT-organisaties kan hij volmondig zeggen dat werken in de ouderenzorg een beroep op je doet als zorgprofessional én als mens. “Je kan een prachtig verschil maken in de laatste fase van iemands leven. Aandacht en tijd zijn cruciaal. Maar ook een klinische én warme blik zijn belangrijk. Je mag echt zó dicht bij de cliënt staan. Dat is ontzettend motiverend”, zegt Ed enthousiast. Hij roept dan ook iedereen op zich als zorgreservist in te zetten voor ouderen. “In deze branche kun je niet afwachtend zijn. Het is vaak snel beslissen. Protocollen zijn er niet voor niets, maar jouw klinische blik en creativiteit zijn minstens zo belangrijk. Dat maakt mijn vak zo mooi!”

Niet genoeg
Communitymanager Saskia Kroes heeft veel ervaring in de ouderenzorg. Onder andere als leidinggevende, zorgmanager, verpleegkundige en wijkverpleegkundige. “Ik ben het helemaal met Ed eens. Dit werk is prachtig en belangrijk. De twinkel in de ogen van de cliënt laat zien dat je enorm veel waarde toevoegt aan hun leven. Wij zijn er trots op dat veel van onze zorgreservisten ervaring hebben in de VVT. Het zijn er helaas nog niet genoeg. Daarom blijven we een beroep doen op iedereen met een zorgdiploma en werkervaring in de zorg. Geen ervaring in de ouderenzorg, maar wel in een ander zorgsector? Ook dán zijn jouw kennis en vaardigheden van grote betekenis. Ook nu. Juist nu.”

Mieke Rozendal was werkzaam in de ouderenzorg en is nu actief als zorgreservist. Haar verhaal lees je hier.