Kickoff 50 regionale bijeenkomsten van zorgreservisten groot succes

  • Leestijd:3 minuten gelezen

Donderdag 4 november was de officiële kick-off van een reeks van 50 bijeenkomsten met zorgreservisten. Zorgreservist zijn doe je samen. Daarom zullen de komende maanden in elk van de 25 veiligheidsregio’s twee communitymeetings plaatsvinden. Doel van de bijeenkomsten: samen bouwen aan regionale community’s van zorgreservisten die bereikbaar, beschikbaar en inzetbaar zijn.

Deskundigheidsbevordering
Zorgreservisten uit de regio Twente spraken met elkaar over hun ervaringen en gaven belangrijke input voor het vergroten en verstevigen van de Nationale Zorgreserve. Ook deskundigheidsbevordering had een belangrijke plek in het programma. Want een inzetbare zorgreservist is een zorgreservist die kennis en vaardigheden op peil houdt. Daarmee kan de oud-zorgprofessional deskundige zorg blijven bieden aan patiënten en cliënten van de zorgorganisaties waar men tijdelijk aan de slag gaat. Dat kan een ziekenhuis zijn, maar ook een VVT-organisatie, een GGZ-instelling of de gehandicaptenzorg.

Bekwaam blijven
In een skillslab – verzorgd door ROC Twente – gingen de zorgreservisten aan de slag met een aantal handelingen. Ze oefenden handelingen als handmatig bloeddruk meten, bloedsuiker prikken, urinezak wisselen en  infuus verwijderen. “Het was fantastisch om te zien hoe onze zorgreservisten met enthousiasme hun routine weer oppakten en er samen plezier in hadden”, aldus communitymanager Jacqueline Santbergen. De certificaten die de zorgreservisten na afloop van de praktijkopleider kregen, werden met trots ontvangen. Zorgreservist Michel van Sluijs: “Ik kijk nu al uit naar de volgende bijeenkomst. Bijblijven en zo snel mogelijk weer in alle handelingen bekwaam zijn, dát is wat zorgreservist zijn nóg leuker maakt!” 

Kick off regionale bijeenkomsten

Samen ontwikkelen en leren
De Nationale Zorgreserve streeft naar regionale community’s van 35 zorgreservisten per veiligheidsregio. In tien van de 25 regio’s is dat aantal al gerealiseerd. Het samen ontwikkelen en samen leren in regionale skillslabs past bij deze ambitie. “Zorgreservist zijn doe je samen. Je kunt pas een team zijn als je elkaar kent. De collectieve betrokkenheid was in Hengelo voelbaar en zichtbaar. Met deze bijeenkomst is een goede basis gelegd voor een reeks van mooie en constructieve bijeenkomsten door het hele land.”

Meer weten over Nationale Zorgreserve? Kijk dan op onze website nationalezorgreserve.nl.