Zorgreservisten leveren belangrijke bijdrage aan ontwikkeling Nationale Zorgreserve

  • Leestijd:4 minuten gelezen

Zorgreservisten van het eerste uur zijn van grote waarde voor de doorontwikkeling van de Nationale Zorgreserve. Dat werd afgelopen zaterdag duidelijk tijdens een eerlijk gesprek op het terrein van de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Centraal stonden vragen over boeien & verbinden, het bijhouden van expertise en de waardering voor de inzet. De aanwezige zorgreservisten waren de afgelopen maanden actief in zorgorganisaties waar de nood hoog was. Ze waren en zijn bevoegd en bekwaam om zorg te verlenen en hebben dat met veel energie en succes gedaan. 

Grote gemeleerde groep
De groep van zorgreservisten die klaarstaan is veel groter: in de afgelopen maanden zijn ruim 600 mensen zijn na een persoonlijk gesprek met het team van NZR toegetreden tot de community van de Nationale Zorgreserve. De groep is divers: van leerkracht tot wethouder, van functioneel beheerder tot een woninginrichter. Wat ze gemeen hebben: een diploma, werkervaring in de zorg en een warm kloppend zorghart.

Community van zorgreservisten
Afgelopen zaterdag was het 555 dagen geleden dat het initiatief startte dat aan de basis staat van Nationale Zorgreserve: Extra Handen voor de Zorg. Heel veel mensen meldden zich in maart 2020 aan om bij te springen. Maar het liep niet altijd even soepel. Veel matches kwamen niet tot stand; reservisten waren wel aangemeld, maar werden niet ingezet. Sindsdien is er veel gebeurd. Er staat nu een community van zorgreservisten die bereikbaar, beschikbaar en inzetbaar zijn. Momenteel worden ze ingezet in organisaties waar de reguliere zorg in het gedrang is door een niet-planbare situatie. De Nationale Zorgreserve komt alleen in actie als er sprake is van een tijdelijke crisissituatie en de problemen niet kunnen worden opgelost met de eigen krachten, de flexpool en uitzendkrachten.

Samenwerken
Het afgelopen jaar stond in het teken van leren hoe zorgreservisten duurzaam in te zetten in tijden van crisis. Samen met zorgreservisten, zorgorganisaties, zorgprofessionals en werkgevers van zorgprofessionals is ervaren hoe het is om met een Nationale Zorgreserve  te werken. Door middel van observatie, interviews met alle betrokkenen en reflectie zijn al grote stappen gezet. Afgelopen zaterdag wisselden de reeds ingezette zorgreservisten van gedachten met het team van Nationale Zorgreserve, het ministerie van VWS, directeur Nicole Kroon van de MEVA (Macro-Economische Vraagstukken en Arbeidsmarkt (MEVA), Kolonel Jeroen Hulst en Diederik Gommers, kwartiermaker duurzame zorg Cathy van Beek en Chief nursing officer Evelyn Finnema Doel: nog meer leren van elkaar en de toekomst vormgeven. Met elkaar en voor elkaar.

In het zonnetje
Maar het was ook een dag van vieren. De zorgreservisten van het eerste uur kregen een groot woord van dank van demissionair minister Hugo de Jonge. Diederik Gommers sprak de zorgreservisten persoonlijk toe en overhandigde een pin met het beeldmerk van de Nationale Zorgreserve welke met trots gedragen mag worden.

Bouwen in vredestijd
Het team van Nationale Zorgreserve kijkt terug op een waardevolle dag. Bouwen in vredestijd: wij gaan door met metselen, verstevigen en inrichten. En tijdens de bouw zijn we gewoon geopend. Want ook op dit moment zijn er zorgreservisten actief op afdelingen van ziekenhuizen en verpleeghuizen en ook op dit moment worden hulpvragen van zorgorganisaties geconcretiseerd. Onze communitymanagers zijn dagelijks in gesprek met potentiële zorgreservisten. We bouwen door. Met elkaar. Voor elkaar.

Meer informatie? Check www.nationalezorgreserve.nl. We komen graag met zorgorganisaties én potentiële zorgreservisten in contact!