Programma

Nationale Zorgreserve

Extra ZorgSamen werkt aan een duurzame opzet van de Nationale Zorgreserve, waarbij oud-zorgprofessionals in regionale community’s aan elkaar verbonden worden en zichtbaar en ingezet kunnen worden voor zorgprofessionals en zorgorganisaties.

Totstandkoming

Nationale Zorgreserve is een programma van Stichting Extra ZorgSamen, dat gefinancierd wordt vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Team Extra ZorgSamen is een team van betrokken en bevlogen professionals die de urgentie ziet van een duurzame Nationale Zorgreserve. Wij zijn gedreven om altijd te werken vanuit de bedoeling. Juist in deze Coronatijd is de noodzaak van een stevig en betrouwbaar bestand van zorgreservisten levensgroot. Dit duurzaam opbouwen is onze grootste opdracht.

In maart 2020 meldden zich in één weekend 5700 voormalig zorgprofessionals aan om in te springen in de zorg tijdens de eerste fase van de coronacrisis. Dat was het begin van ‘Extra handen voor de Zorg’. Met de geleerde lessen uit 2020 zijn we in 2021 actief bezig met het duurzaam opzetten van Nationale Zorgreserve. Een programma dat wordt ontwikkeld voor elkaar en met elkaar: Nationale Zorgreserve wordt ontwikkeld in samenspraak met zorgreservisten, zorgprofessionals en zorgorganisaties. Belangrijke inhoudelijke vraagstukken leggen we voor aan onze kernadviesgroep, waar we een groep mensen met kennis en expertise uit de zorg hebben samengebracht. Daarnaast leren we van ervaringen van en werken we samen met bijvoorbeeld Defensie en het Rode Kruis.

Wat we gaan doen? We gaan een bijdrage leveren aan de continuïteit van zorg. Op de korte en lange termijn, acuut en structureel. Hoe we dat doen? Bijvoorbeeld door het optimaliseren van de (werk)omstandigheden waarin zorgprofessionals deze zorg leveren. Door het tijdig signaleren van knelpunten. We gaan aan de slag met het creëren van oplossingen, innovatief en buiten de gebaande paden als dat nodig is. Maar vooral samen. Samen met mensen en organisaties die ook buiten de gebaande paden durven denken en zich met ons willen inzetten om dit doel te behalen!

Logo Nationale Zorgreserve

In het kort